”Det finns mycket att se och göra i vår kommun. Har du koll? Vi har samlat några bilder från våra egna utflykter. Vi ger dig ledtrådar. Får se om du kan lista ut var vi har varit.” Den som bläddrat i sommarnumret av Magasin Laholm har fått bilder och ledtrådar. Kanske har du listat ut svaren annars får du dem här.

Skulpturparken, Konsthallen Hishult

Ledtråd: I den här trädgården finns massor av konst. Det finns ännu mer inomhus. Här går också att få en bit mat eller fika.

Konsthallen Hishult är en privatägd konsthall med ett antal utställningar varje år. I trädgården finns en skulpturpark som ständigt förnyas. Hishults Gästgivaregård är sammanbygd med konsthallen så det går att få både konst, trädgård, skulpturer och mat på sin utflykt.

Karlavagnen

Ledtråd: Bollarna är konstverk och lyser på kvällen. De syns bäst över vattnet. 

De vita bollarna på andra sidan Lagan (mittemot Rökeriet och småbåtshamnen i Laholm), är en ljusinstallation av Gert-Ove Wågstam. Konstverket är skänkt av Laholms Sparbank 2007 och gör att Lagan syns även när det är mörkt.

Lekplatsen i Skummeslövsstrand

Ledtråd: Här lyser björkens stam extra mycket. I anslutning finns stor fin plats för lek. På ängen bredvid brukar det anordnas festligheter. 

Kommunens största lekplats, nära havet och stranden. En populär plats där det leks från morgon till kväll. Gungor och klätterställningar är granne med en fotbollsplan och boulebana. Här finns även bänkar att vila på. Vid bänkarna kan du lägga märke till de fina lyktstolparna som är utformade som björkstammar, speciellt effektfullt när de lyser på kvällen. Här kan man hänga hela dagen om man vill. Det finns grillar och bord om man vill fixa sin egen mat eller äta medhavd picknick. Vill man gynna restaurangerna så finns det flera med olika utbud att välja på, alldeles intill. På sommaren arrangerar Skummeslövs Badortsförening olika aktiviteter på ängen.

Sjöaredsstenen

Ledtråd: Kan du din historia så känner du igen årtalet. Men var står minnesstenen?

Efter Kalmarkriget slöts Freden i Knäred 1613. I Sjöared vid den gamla riksgränsen en mil öster om Knäred, gjordes freden upp. Där finns stenen som ett minnesmärke. Vid stenen finns informationstavlor, samt bord och bänkar om man vill ta en paus.

Gamla bron över Smedjeån i Hishult

Ledtråd: Gamla bron är en stenvalvsbro som är restaurerad och klassad som fornminne. Vattendraget för tankarna till ett hantverksyrke. Intill bron finns en trevlig rastplats. Gamla bron kan ses från en nyare dito.

Bron är en stenvalvsbro i tre spann, byggd på 1870-talet, breddad år 1890. Ända fram på 1970-talet användes Smedjeån som kraftkälla. Bron renoverades 2012 och där finns informationstavla och rastplats med flera bord. Den vackra bron finns i början av Hishult när man anländer från Laholm och Knäred.

Laholms stadspark

Ledtråd: En duktig konstnär har gjort denna lekplats. Den finns i en vacker och prisbelönt park.

Konstnären är Anders Ölund och parken är Laholms stadspark, i centrala Laholm. Ölund är känd för sin offentliga konst som ofta används som bänkar eller till lek. Han har en förkärlek för almträ. I parken finns fler av hans verk och vill du se ännu fler skulpturer så finns det i Apotekarlunden i centrala Laholm. Det är också Anders Ölund som tillverkat inredningen och de stora borden på uteserveringen på Rökeriet i Laholm.

Laholms stadspark som blev vald till Årets park 2013 skapades av landskapsdesignern Peter Gaunitz. I parken finns något att upptäcka året om. Här finns både savann, Woodland och djungelbäcken. Även lekplatsen och utomhusscenen gör att parken är populär för både stora och små.

Osbecks bokskogar

Ledtråd: Här på höjden har du utsikt över slätten. Du är i skogen döpt efter Linnés lärjunge.

På Hallandsåsen, ovanför Hasslöv, finns Osbecks bokskogar, namngivet efter Linnés lärjunge Pehr Osbeck. Det är ett naturreservat med vacker bokskog och ett antal olika leder att vandra på. Här finns också flera grillplatser och bänkar att sitta vid. En av grillplatserna har vidunderlig utsikt norrut över slätten.

Vattenleken vid Statkraft

Ledtråd: Här kan du leka med vatten, med båtar och ankor. Du bestämmer själv hur du släpper på vattnet.

Utanför Statkrafts besöksanläggning nedanför kraftsstationen i Laholm finns en fin anordning för vattenlek. Både stora och små kan leka med båtar och ankor och plaska med vatten. Här finns skugga för varma dagar samt bord och bänkar att sitta vid med den medhavda matsäcken.

Edenberga brandstation

Ledtråd: Det var längesen det tjöt i sirénen, men byggnaden är restaurerad och vacker.

Edenberga brandstation är kulturminnesförklarad. Edenberga Frivilliga Brandkår är en ideell förening som bildades 1914 och var fram till 1970-talet en aktiv brandkår. Nu arbetar föreningen för att bevara brandstationen med tillhörande brandbil och inventarier och visa upp den på det lilla museet.

Krokån och Prästaskogens naturområde

Ledtråd: Bron är rak men ån är krokig. Här finns en slinga i vacker natur och en kvarn fylld med kulturhistoria att upptäcka.

En hängbro tar dig över Krokån för en promenad längs den delvis funktionsanpassade 1,5 km långa slingan eller för att nå plattformen med grillplats, fikabord och utsikt över kvarnfallet och den gamla kvarnen. Här kan du passa på att ta ett svalkande dopp i det brusande vattnet. Har du tur är Kvarnen öppen för visning. Här finns mycket att se. Läs mer om Kvarnen här! Bra parkering och toalett vid hängbrons södra fäste.

Trollrundan i Fågelsång, Våxtorp

Ledtråd: De här bor i en skog, men inte vilken som helst. De har många kompisar som också bor där. Man kan ta en liten runda och hälsa på dem. Det bor nog en hel del fåglar där också med tanke på all fågelsång. Hihi!

Utanför Våxtorp, i Fågelsång, finns en skog som inte är som alla andra. I den här skogen bor det nämligen både tomtar och troll och man vet aldrig vad som finns bakom nästa träd. Det är Ann-Christine Gustavsson som varje vår gör alla installationer och välkomnar både barn och vuxna att ta en runda i skogen. Här kan du läsa mer om Trollrundan!

Kirke Ralphs utsmyckningar av Laholm

Ledtråd: Någon har lagt upp fötterna på fönsterkarmen. Det ser mysigt ut, men det är inte på riktigt. Det är en konstnär inblandad. Det finns mer liknande konst i närheten.

Kirke Ralph har smyckat Laholms centrum med sitt dekorationsmåleri. Fasaden med fönstret och fötterna finns på hörnet Köpmansgatan/Storgatan, intill Hästtorget. Om du går en runda i Laholms centrum finns fler exempel på hur Kirke har satt avtryck på fasader och i verksamhetslokaler. I Bokhandeln Laholm finns en hel bok om Kirke Ralph.

Strandhotellets äventyrsgolfbana

Ledtråd: Här räcker det inte att tro, det behövs lite skicklighet också. Byggnaden är inte så stor som man kan tro. 

Byggnaden är en miniatyr av kyrkan i Laholm, St Clemens. Den finns på en av banorna på den nya äventyrsgolfbanan hos Strandhotellet i Mellbystrand. Läs mer här om Strandhotellets nya äventyrssatsning!

Bilderna på Skulpturparken, Karlavagnen och stenvalvsbron är tagna av Charlotta Alsbjer, resten av Ulrika Träff.